ЦЕРКВА — ЦЕ НЕ ШОУ ТАЛАНТІВ

Бог не розприділяє таланти рівномірно серед своїх слуг. Він дає більше одним і менше іншим. Кожне призначення має свої унікальні спокуси. Але в одному місці Ісус особливо попереджає менш талановитих слуг.

ЯК БРИТАНСЬКИЙ СЛОВНИК ОТРИМАВ “ТАЛАНТ”

Наше слово талант(пішло від англійського — talent) вказує на внутрішню спроможність чи здатність особистості виконувати певні, зазвичай від середнього до екстраординарного рівня складності задачі. Але єдина причина, чому це слово з’явилось в анг. мові(і відповдно в українській), тому що воно записане в Біблії, коли Ісус використовує його в “притчі про таланти” в Матфія 25:14-30.

В грецькій біблійній мові, слово talanton (є етимологічним предком слова talent) означало одиницю виміру ваги, часто фінансів, як талант золота чи срібла. В Новому Завіті, талант є найбільшою одиницею ваги фінансів і сьогодні деякі дослідники оцінюють його сотнями тисяч доларів.

Але в притчі Ісус використовує це слово для визначення ваги фінансів талант метафорично, маючи на увазі те, що дане Богом для управління, в тому числі наші здібності. Це значення стало настільки широко використовуватись в християнській Великобританії, що слово талант було офіційно прийнято в 14 столітті в англійську мову, щоб означати наші здібності і нахили.

ІСТОРІЯ ТАЛАНОВИТИХ СЛУГ

В притчі багатий чоловік, готуючись до тривалої подорожі довірив трьом своїм слугам таланти фінансів з очікуванням, що вони добре будуть управляти цими фінансами і повернуть їх йому з вигодою, коли він повернеться. Одному він дав п’ять талантів, іншому два таланти, і ще одному — один талант. Все що нам сказано, стосовно того, як господар розподілив, це “кожному за спроможністю його” (Матфія 25:15).

Коли господар відбув, двоє слуг з п’ятьма і двома талантами вклали довірені їм таланти вірно і мудро, і отримали 100% набутку. Але останній слуга не забажавши нічого робити, закопав талант. Коли господар повернувся, він вислухав перших двох слуг і нагородив їх, але слуга з одним талантом був засудженний і покараний.

СПОКУСА МЕНШЕ ТАЛАНОВИТОГО СЛУГИ

В цій притці Ісус дуже прозоро хоче, щоб ми навчились, дивлячись на найменш талановитого слугу. Він не дає нам багато характеристик, але давайте розглянемо одну з можливих причинин чому слуга з одним талантом не довіряв і тримав зло на свого господаря, і в результаті не вклав його талант.

Коли господар запитав свого слугу, пролунало наступне виправдання:

“Я знав тебе, пане, що тверда ти людина, ти жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. І я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землю. Ото маєш своє.” (Матфія 25: 24 — 25)

Слуга бачив господаря як несправедливого, тому не довіряв йому. Чому він так думав про нього? Абсолютно нічого в тексті не вказує на те, що цей господар був таким. Чому ж тоді це звучить з вуст слуги?

В тексті не сказано, але не потрібно йти кудись далеко, щоб побачити одну з можливих причин:

Серце того, кому було ввірено менше талантів ніж іншим, може легко побачити несправедливість в діях господаря по відношенню до себе.

Причина, чому можна не йти далеко, щоб зрозуміти це, полягає тому що я бачу, як моя власна гордість реагує на більш талановитих слуг. Я оточений людьми, які отримали від Господаря більше талантів, ніж Він дав мені. Вони читають швидше, швидше пишуть, краще пишуть, мають більш яскраві інтелекти, кращу пам’ять, більше зробили, більш ефективні адміністратори, більш творчі, більш ефективні проповідники, і так далі. Я регулярно спокушаюсь бажати таланти інших і думаю про те, чому мій Вчитель не дав мені більше талантів.

Я не завжди бачу це як зрозумілу для мене заздрість. Зазвичай це проявляється в мені в вигляді смутку і жалості до себе самого. Емоційно я відчуваю себе переможеним. І якщо чесно, бувають часи, коли я фантазую про переїзд в тихий будиночок в красивій частині світу, щоб позбутись тиску, який показує мої менші, ніж у інших таланти і просто читати книги. Знаєте, що це таке? Це є гріховне хороніння таланту з допомогою фантазій. Я думаю, що це загальна для всіх людей спокуса, які менш талановиті (1 Коринтян 10:13).

І все це підживлює гордість. Мені дістається тільки найменше і найгірше. Це форма самопоклоніння. Любов до мого Господаря пройшла. Пройшла любов до людей. Зникло дивування благодаттю, яку я отримав від свого Господаря. Зникло усвідомлення того, що навіть один талант це величезна кількість і шлях, який більший, ніж я заслуговую як управлінець. І в результаті залишається тільки щось невелике у порівнянні з багатьма талантами у інших.

Я думаю, що це принаймні одна з причин, чому господар в притчі назвав менш талановитого раба «Рабе лукавий і лінивий» (Матвія 25:26). Господар дав слузі менше талантів, і це означало, менше можливостей, щоб діяти, і менше можливостей для слуги, щоб відзначитися. І тому він бачив господаря як жорстоку, несправедливу людину. Таким чином, він закопав свій талант і віддався своїм злим, ледащим інтересам і заняттям.

ЦЕРКВА НЕ ШОУ ТАЛАНТІВ

Гордість заражає всіх нас грішних слуг, незалежно від того, скільки талантів у нас є. Більш талановиті слуги мають свої власні спокуси і Ісус звертається до тих в іншому місці. Але в цій притчі він попереджає менш талановитих слуг остерігатися шляху гордості, яка може небезпечно деформувати нашу перспективу. І коли ми бачимо це в собі, є кілька способів, як ми можемо відповісти:

Покайся в гордості. Ця притча показує нам духовну небезпеку гордості менш талановитих людей. Коли ми бачимо це, ми повинні покаятися. І ми мудрі, якщо ми залишаємося напоготові, що випробування саможалем в будь який час може атакувати нас. І В ці моменти ми можемо відчувати, що нам дуже сильно потрібен комфорт, в той час, коли насправді нам потрібне покаяння.

Довіряйте Господарю. Наш Господар не несправедливий в його розподілі талантів. Він має мудрі цілі, і якщо ми добре знаємо нашу Біблію, то і знаємо, що Божі цілі часто сильно відрізняються від наших уявлень про них. Давайте довіряти йому (Притчі 3: 5-6) і культивувати достаток в тому, що нам дано (Євреїв 13: 5).

Будь вірний з твоїм талантом. Ми повинні пам’ятати про те, що слуги з п’ятьма талантами і двома талантами отримали ту ж похвалу від господаря. Незалежно від того, скільки талантів ми отримуємо, наш Господар шукає вірності. Він похвалить вірність в невеликому і багато нагородить такого слугу в Своєму Царстві (Матвія 25:21).

Церква не є шоу талантів. Це тіло Христове, з різними частинами для здоров’я тіла в цілому. Наш Господар не хоче, щоб ми зосередилися на кількості наших талантів в порівнянні з іншими. Це його розподіл, як Він вважає за краще. Він хоче, щоб ми зосередились на вірності з тим, що він дав нам. Якщо ми це зробимо, ми почуємо від Нього, “Добрий і вірний!”.

 

Джерело

Переклад: Бібіков Микола